perjantai 5. elokuuta 2011

Liikuntaresepti

Tein netissä "millainen liikkuja olet" -testin. Tulos ei parkkiintunutta sohvaperunaa sinänsä yllättänyt, mutta tuo liikuntaresepti alkoi kiinnostaa. Mistä sellaisen saa? Meidän työterveyslääkäri on sen sorttinen hemmo, että en tuntisi oikein luontevaksi mennä häneltä tuota pyytämään. Mutta ehkäpä jostakin muualta. Eikun selvitykseen tämä asia.

Ja se tulos:

Tulos: Reseptiliikkuja


Sinut ajaa liikkumaan vain pakko – yleensä terveydellisistä syistä aiheutuva. Tarvitset tarpeeksi uskottavan auktoriteetin, mieluiten lääkärin, joka kertoo faktat terveydestäsi ja määrää liikunta-annoksen kuin reseptillä. Ongelma on, ettet yksin jaksa pitää uutta liikuntaharrastustasi yllä. Sinulle olisi suurta apua personal trainerista, joka kannustaisi, seuraisi edistymistäsi ja tarvittaessa patistaisi. Investointi on pieni hyötyyn nähden! Vähintään kannattaisi sopia säännöllisesti ystävän kanssa liikuntatreffit – sovitusta tapaamisesta on vaikeampi luistaa. Voisit myös hakeutua esimerkiksi työterveyshuollon kautta kuntoutusjaksolle. Huonokuntoisella tulokset alkavat näkyä nopeasti – jo viikon kuntokuurista on hyötyä.

Liikuntareseptin tavoitteena on motivoida niitä perusterveydenhuollon asiakkaita, jotka liikkuvat suosituksia vähemmän. Reseptin voi kirjoittaa lääkäri, fysioterapeutti tai sairaanhoitaja, ja sen voi saada työterveyshuollosta, terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Reseptin kirjoittamisen yhteydessä potilas ohjataan usein myös fysioterapiaan. Kirjallisen liikuntaohjeen teho on jo ehditty todeta myös tieteellisesti. Liikuntareseptin saaneita tutkineessa australialaistutkimuksessa todettiin, että hyvin vähän liikkuvat henkilöt lisäsivät liikuntaa 40 minuuttia enemmän viikossa kuin vertailuryhmäläiset. Reseptiä noudatetaan tunnollisemmin kuin suullisesti annettuja ohjeita.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta tuo testi. Missä sellaisen voin tehdä? Siitä voisi olla minullekin apua :)

    VastaaPoista
  2. Hih, muakin rupesi tuo testi kiinnostamaan. :D

    VastaaPoista
  3. Testi löytyy täältä: http://plaza.fi/ellit/liikunta-ja-terveys/kg/laskurit-ja-testit/testi-loyda-oma-liikkujatyyppisi

    VastaaPoista
  4. Tulihan sitä testiä sitten koitettua ja reseptiliikkujaksi se minuakin väittää. :D Taitaa myös pitää aika hyvin paikkansa tällä hetkellä... Vaikka yritys siirtyä pois omilta mukavuusalueilta on kyllä kova!

    VastaaPoista
  5. Hahah! Tein innostuksissani kanssa testin ja taitaa mun vasta herännyt innostukseni vaikuttaa tulokseenkin...elämäntapaliikkuja. elämäntapa sen kk:den :D ei ois vähän aika sitten tullut tuota tulosta. Hauskaa!!

    VastaaPoista